martes, 3 de noviembre de 2009

Prevención Riesgos Laborales (Gripe A)‏






A GRIPEAREN PANDEMIARI AURRE EGITEKO EKINTZA PLANA





Enpresa:      
Data:      







AURKIBIDEA



1. SARRERA 3
2. HELBURUA 3
3. IRISMENA 3
4. ANTOLAKETA 3
5. OINARRIZKO JARDUERAK 5
6. PREBENTZIO NEURRIEN PLANGINTZA 7
7. ERANSKINAK 7




1. SARRERA

Jarduera plan honetan, ENPRESAK A gripearen pandemiari eraginkortasunez aurre egiteko egingo dituen ekintzak jaso ditugu, enpresak bere jarduerekin jarraitu ahal izateko eta langileen osasuna babesteko.
Ekintza plan hau prestatzeko, Guía para la elaboración del Plan de Actuación de las Empresas o Centros de Trabajo Frente a Emergencias gidako gomendioak hartu ditugu aintzat. Osasun eta Gizarte Politika Ministerioak eta Lan eta Immigrazio Ministerioak prestatu dute eskuliburu hori.
Oharra: agiri hau ekintza planaren eredua baino ez da. Enpresak egokitu egin beharko du, bere jardueren ezaugarrien eta pandemiaren bilakaeraren arabera.


2. HELBURUA

Jarduera plan honen helburua gripearen pandemiak ENPRESAN eragin ditzakeen ondorio ekonomikoak eta sozialak minimizatzea da, eta enpresaren jardunak jarraipena izango duela bermatzea.


3. IRISMENA

Jarduera plan honek ENPRESAKO langileei eta ENPRESAREN lantokietan aritzen diren kontratatuei, azpikontratatuei eta langile autonomoei eragingo die, baita hornitzaileei eta bezeroei ere.


4. ANTOLAKETA

Bertako langileengan edo ENPRESARENTZAT funtsezkoak diren kanpo zerbitzuengan eragin handia balu gaixotasunak, .………………………………… jauna/andrea izango litzateke ekintza plan honen koordinatzailea, eta bera arduratuko litzateke hartu beharreko neurriak antolatzeaz eta horien plangintza egiteaz.
Era berean, diziplina anitzeko lantalde bat sortuko da. Besteak beste prebentzioko ordezkariek eta ENPRESAKO prebentzio zerbitzuak osatuko dute taldea. Honakoak izango dira lantaldeko kide:


Izen-abizenak Saila Kargua
1.
2.
3.
4.
5. Prebentzio Zerbitzua
6. Prebentzioko ordezkariak

Ekintza planaren koordinatzailearen zereginak eta erantzukizunak honakoak dira:
- Ekintza plana prestatzeko, planifikatzeko eta gauzatzeko prozesua gidatzea.
- Ekintza plana zenbateraino betetzen den jakiteko noizbehinkako segimendua egitea.
- Enpresaren zuzendaritzari aldiro-aldiro ekintza planaren gauzatzea, hartutako neurrien eraginkortasuna, gorabeherak eta abar zertan diren adieraztea. Informazio hori langileen ordezkariei ere ematea.
- Ekintza plana abian jartzeko eta bertan aurreikusitako prebentzio neurriak gauzatzeko beharrezkoak diren baliabideak eskuratzea (giza baliabideak, materialak eta ekonomikoak).
- Pandemiari buruzko eta osasun zentro publikoetan pandemiaren fase bakoitzean hartu beharreko neurriei buruzko informazio eguneratua eta fidagarria bilatzea.
- Osasun agintariekin elkarlanean aritzea, haien plangintza prozesuetan parte hartzeko.

Lantaldeko kideen zereginak honakoak izango dira:
- Koordinatzaileari ekintza plana prestatzen eta gauzatzen laguntzea.
- Ekintza plana barruan zein kanpoan heda dadin sustatzea eta erraztea.
- Ekintza planaren inguruko arauak eta jarraibideak betetzea eta betearaztea.



5. OINARRIZKO JARDUERAK

Gerta litezkeen egoera ezberdinak aintzat hartuta, A gripearen pandemiak ENPRESAREN jardueretan izan ditzakeen eragin ekonomikoak eta sozialak aztertu ditugu, eta honako mailak ezarri: BAXUA – ERTAINA - ALTUA (dagokiona utzi).

Hurrengo orriko taulan, enpresaren jarduerak jarraipena izan dezan garrantzitsuenak diren sail eta/edo langileak, produktuak, lehengaiak eta zerbitzuak daude zehaztuta.

Aipatutako sailetan langilerik ez balego (gaixotu egin direlako, familiakoak gaixotu zaizkielako, garraio publikoan gertatutako etenengatik edota atzerapenengatik), taulan agertzen diren sailetako langileak izango dira haien ordezko, ENPRESAk hala erabakita.

Horrez gain, sail garrantzitsuenei buruzko trebakuntza/informazioa eskaintzeko programa bat ere erregistratuta egongo da taulan ordezko sailetako langileentzat.







SAILA/LANGILEA JARDUERA NAGUSIA
(***) LANGILEAK (*) PRODUKTUAK, LEHENGAIAK, BEHARREZKOAK DIREN KANPOKO PRODUKTUAK KOPURUA
(*) ORDEZKO SAILAK/LANGILEAK
(**) ORDEZKAPENA EGITEKO BEHARREZKO TREBAKUNTZA/INFORMAZIOA





(*): adierazi jarduera ez eteteko beharrezkoa den gutxieneko kopurua.
(**): adierazi ordezkapena egiteko aukera batzuk.
(***): kontuan izan baimenak, botereak, sartzeko gakoak, kontratuak, etab.

6. PREBENTZIO NEURRIEN PLANGINTZA

Ekintza plana prestatzeko eta ezartzeko sortutako taldeak A gripearen pandemiak ENPRESAN izan ditzakeen ondorioak ahalik eta txikienak izateko prebentzio neurrien plangintza egingo du.
Ekintza horien plangintza ENPRESAREN LAN ARRISKUEN PREBENTZIORAKO PLANAREN harira egindako ekintza zuzentzaileena bezala egingo da; hau da, datak, arduradunak eta abar zein diren adieraziz. Lantaldeak ekintza planaren eta plangintzaren aldizkako segimendua egingo du ekintza bakoitzaren nondik norakoa eta eraginkortasuna egiaztatzeko.
Prebentzio neurrien plangintza egiteko eredu bat ere erantsi dugu –ez da, baina, ereduetan bakarra–. Enpresak baloratu egin beharko du hori aplikatzeko aukera, eta egokitu egin beharko du, egiten dituen jardueren ezaugarrien arabera. Prebentzio neurrien proposamenak pandemiaren fase bakoitzaren arabera eguneratu beharko dira.


7. ERANSKINAK

- 1. ERANSKINA. PREBENTZIO NEURRIEN PLANGINTZA




1. ERANSKINA


PREBENTZIO NEURRIEN PLANGINTZA

A GRIPEAREN PANDEMIARI AURRE EGITEKO
PREBENTZIO NEURRIEN PLANGINTZA ARDURADUNA AMAIERA DATA OHARRAK
AURREIKUSITAKOA BENETAKOA
1. Osasuna Zaintzeko Zerbitzuarekin elkarlanean, urte sasoiko gripearen aurkako borondatezko txertoa sustatzea, gomendio hori jaso duten langileen artean.
Komenigarria iruditzen zaigu txertoa jartzearen inguruan kontzientziatzeko kanpaina egitea, hitzaldien, liburuxken, powerpointen eta abarren bidez, ahalik eta langile gehien babesteko.
2. ENPRESAk gizartearentzat oro har funtsezkoa den jardueraren bat egiten badu (osasun laguntza, polizia, suhiltzaileak, etab.), A gripearen aurkako borondatezko txertoa jartzea sustatzea, dagokion autonomia erkidegoko osasun agintariekin elkarlanean.
3. Langileei A gripeari buruzko informazio orokorra ematea: urte sasoiko gripearekiko dituen ezberdintasunak, higiene neurriak, lehenengo sintomak agertutakoan egin beharrekoa, etab. Informazio hori emateko hitzaldiak, informazio fitxak, powerpointak eta abar erabili daitezke.
4. Jarduera espezifikoko jarraibideak prestatzea eta hedatzea, ENPRESAREN jardueraren arabera. Adibidez:
- Osasun zentroak. http://www.msc.es/servCiudadanos/alertas/pdf/protocoloCentrosSanitarios.pdf
- Ikastetxeak.
http://www.msc.es/servCiudadanos/alertas/recomendacionesCentrosEducativos.htm
5. ENPRESAREN jarduerak egiteko oinarrizkotzat jotzen diren lanpostuetan bajak izaten direnerako ordezko izendatu diren langileei lanpostu horien funtzionamenduari buruzko trebakuntza eta informazioa eskaintzea (prozedurak, jarraibideak, baimenak, etab.)
6. Kartelak edo dibulgaziozko liburuxkak erabilita, A gripeari buruzko oinarrizko informazioa ematea eta sentsibilizazio eta kontzientziazio kanpaina egitea.
7. Telelana edo ordutegi malguak sustatzea eta horretarako erraztasunak ematea ahal den sailetan, pandemiaren fase latzenetan edo A gripearekiko sentikortasun handia duten langileen kasuan (patologia kroniko larriak dituztenak eta/edo defentsaz eskas dabiltzanak eta haurdun edo edoskitzaroan dauden langileak).
8. Erabili eta botatzeko musuzapiak eta poltsadun zakarrontziak jartzea sailetan, itxarongelatan, bileragelatan, jatekoa eta edatekoa erosteko makinetan, eta abarretan.
9. Alkohol disoluzioak ematen dituzten gailuak jartzea komunetan, jangelatan, itxarongelatan, jatekoa eta edatekoa erosteko makinetan, eta abarretan.
10. Enpresaren instalazioetatik atera behar duten langileei (saltzaileei, teknikariei, etab.) autoan, maletetan eta abarretan eramateko alkohol disoluziozko potetxoak banatzeko aukera aztertzea.
11. Lehen laguntzako botika kutxan termometroak izatea, enpresan gripearen hasierako sintomak detektatzeko.
12. Garbitzaileei jarraibideak ematea, A gripearen birusa egon daitekeen gainazalak gehiago eta maizago garbi ditzaten. Adibidez: ateen heldulekuak, barandak eta eskaileretako eskubandak, igogailuetako botoiak, bainugeletako kanilak, leihoak irekitzeko/ixteko tokiak, fitxatzeko ordulariak, telefonoak, etab. Garbitzeko, ohiko produktuak eta/edo lixiba diluitua erabiliko dituzte.
13. Lanera etortzerakoan huts egiteko gehiago eragin ditzaketen zurrumurruak, beldurra eta antsietatea ekiditeko, eman informazio argia A gripearen pandemiak ENPRESAN dituen eraginei buruz (kasu kopurua, ondorioak, etab.).
14. Laneko Arriskuei Aurrea Hartzeko Legeko 24. artikuluaren eta Enpresetako jarduerako koordinatzeko 171 Errege Dekretuaren arabera, ohiko kontratudunekin informazioa trukatzea honakoei buruz: ekintza planei, hartutako neurriei, kutsatutakoen kopuruari eta abarri buruz.
Lehengaien, zerbitzuen eta abarren hornitzaileekin berdin egitea, haiek ere beren jardueretan eta ENPRESAN A gripearen pandemiaren ondorioak ahalik eta txikienak izateko ekintza planak egin dituztela ziurtatzeko.
Lan arrazoiengatik nazioan eta nazioartean bidaiak egin behar izanez gero, langilea joango den tokian A gripearen izurritea zertan den jakin beharko da abiatu aurretik, eta Munduko Osasun Erakundeak eta Osasun eta Gizarte Politikako Ministerioak emandako gomendioak aintzat hartu beharko dira. Horretarako, honakoak kontsultatu daitezke: http://www.who.int/es/ eta http://www.msps.es/ .
*Lavado de manos
Eskuen garbiketa
Frótate la palma de la mano derecha contra
el dorso de la mano izquierda entrelazando
los dedos, y viceversa.
Igurtzi eskuineko esku-ahurra ezkerreko
eskugainaren kontra, hatz arteak ere igurtziz,
eta alderantziz.
Frótate las palmas de las manos entre sí, con
los dedos entrelazados.
Igurtzi esku-ahurrak bata bestearen kontra,
hatzak hatz artean sartuz.
Frótate el dorso de los dedos de una mano
con la palma de la mano opuesta,
agarrándose los dedos.
Igurtzi hatzen gainaldea beste
esku-ahurrarekin, hatzei helduz.
Mójate las manos con agua.
Busti itzazu eskuak urez.
Aplícate suficiente jabón para cubrir toda la
superficie de la mano.
Har ezazu eskuan zabaltzeko adina xaboi.
Frótate las palmas de las manos entre sí.
Igurtzi esku-ahurrak bata bestearen kontra.
0 1 2
3 4 5
Frótate con un movimiento de rotación el
pulgar izquierdo, atrapándolo con la palma
de la mano derecha, y viceversa.
Igurtzi ezkerreko erpurua, biratze
mugimenduen bidez, eskuin eskuarekin, eta
alderantziz.
Frótate la punta de los dedos de la mano
derecha contra la palma de la mano
izquierda, haciendo un movimiento de
rotación, y viceversa.
Igurtzi eskuineko hatz muturrak ezkerreko
esku-ahurraren kontra, biratze mugimenduak
eginez, eta alderantziz.
Enjuágate las manos con agua.
Uretan pasa itzazu eskuak.
6 7 8
Sécatelas con una toalla de un solo uso.
Lehortu itzazu ongi erabilpen bakarreko
eskuoihalaz.
Sírvete de la toalla para cerrar el grifo.
Balia ezazu eskuoihala kanila ixteko.
Tus manos son seguras.
Orain zure eskuak seguruak dira.
9 10 11
Duración de todo el proceso: 40-60 segundos Prozesu osoaren iraupena: 40-60 segundu




􀂋Prepararsepara la ausencia de empleados durante una pandemia por causas como enfermedad personal o en la familia, aplicación de medidas de contención comunitaria (aislamientos, cuarentenas o el cierre de escuelas, negocios) óinterrupción del transporte público.
􀂋Establecer reglas para modificar la frecuencia y el tipo de contacto de persona a persona(evitar apretones de manos, reuniones, aglomeraciones de puestos, etc.), no sólo entre los empleados sino también con los clientes.
􀂋Seguir recomendaciones anuales de vacunación antigripalestablecidas por las Autoridades Sanitarias.
􀂋Valorar, en coordinación con los órganos de representación de los trabajadores, procedimientos para que los empleados puedan realizar su trabajodesde casa o con unhorario flexible( ej.turnos escalonados).
􀂋Poner en cada una de los centros y lugares de trabajo material para el control de la transmisión(productos para la higiene de las manos, pañuelos desechables y papeleras para tirarlos, etc.).
􀂋Establecer y difundir programas y materiales con información básica sobre la pandemia(que incluyan síntomas de la gripe y formas de contagio), asícomo estrategias de protección y respuesta para prevenir la propagación,tanto en el trabajo como en casa (higiene de las manos, cubrirse al toser y estornudar y otros planes específicos).
􀂋Mantener a los empleados informadossobre las actuaciones que se llevan acabo en la empresa. Preveer el temor y ansiedad, rumores e información errónea y establecer el correspondiente plan de comunicación. (Información actualizada, clara, veraz y contrastada) Ofrecer información sobre las páginas Web, teléfonos de consulta...., de los Servicios de Salud Pública de la Comunidad Autónoma.
Plan de actuación ante la Gripe Aen la empresaObjetivo¿Quémedidas se pueden tomar desde la empresa?El objetivo inicial de contener la difusión de la enfermedad, parece difícil de conseguir a día de hoy. Ya se asume que el virus esta demasiado extendido para evitar su propagación y dadas las características de la enfermedad (gravedad moderada, mortalidad algo inferior a la gripe estacional), el objetivoes mitigar su impacto.Departamento de PrevenciónRibera de Axpe, 28 -48950 Erandio -T. 944 042 105 -F. 944 042 103Henao, 26 -48009 Bilbao -T. 944 252 519 -F. 944 242 441Dr. Camino, 1 -20034 Donostia-T. 943 440 526 -F. 943 430 153Avda. de los Olmos, 1 -01013 Gasteiz n T. 945 009 077 -F. 945 009 091prevencion@mutualia.es

¿Esta preparada para el impacto de la Gripe A en su empresa?

􀂋Designar a un coordinador y un equipo, que incluya al Servicio de Prevención de Riesgos Laborales, con funciones y responsabilidades bien definidas. Se ocuparán de la planificación de la respuesta en caso pandemia. Este equipo elaboraráy mantener actualizado un plan de actuaciónespecífico.
􀂋Buscar información actualizaday fiable sobre la pandemia en las instituciones de salud pública sobre la enfermedad y las medidas a adoptar en cada fase.
􀂋Elaborar y actualizar periódicamente un plan de comunicacionespara casos de emergencia. El plan debe incluir el nombre de las personas a contactar (con nombres de suplentes) y una red de comunicación (que incluya a proveedores y clientes).
􀂋Poner a prueba el plana través de simulacros y actualización periódicamente.


Colaborar con las Autoridades Sanitarias, los servicios de salud pública en su Comunidad Autónoma y estatales, asícomo con protección civil, con información.
Informar a los servicios de salud pública autonómicos y estatales, asícomo a protección civil, sobre los recursos y los servicios con los cuales podría contribuir su empresa o centros de trabajo durante la pandemia.
Compartir las buenas prácticas de su empresa o centros de trabajo con el objeto de mejorar los esfuerzos de respuesta. Protocolo de actuación ante casos concretosConcontactoy sin Síntomasque ha estado en país, área, zona o centro de trabajo en los que se hayan declarado casos de Gripe A (H1 N1) oha estado en contacto con una o barias personas afectadas.El trabajador acudiráa su centro de trabajo. Hacer un seguimiento durante 7 días para comprobar que no aparecen síntomas de la gripe. Insistir en las medidas preventivas para Trabajador con síntomasque ha estado en país, área o centro de trabajo en los que se hayan declarado casos de Gripe A (H1 N1) o ha estado en contacto con una o barias personas afectadas. Si estáen su domicilio se le recomendaráque permanezca en el, si estáen la empresa se le remitiráaldomicilio yque se ponga en contacto con el Sistema Sanitario(medico de cabecera, teléfonos específicos) para que siga sus indicaciones. Evitar transporte público. Vigilancia de los compañeros, insistir en medidas preventivas. Sincontactoy con Síntomas: Proceder como en el caso de una gripe estacionaria.Estas pautas son orientativasy están sujetas a actualización según se disponga de nueva informaciónCoordinación de esfuerzosSe le remitiráa su domicilio y que se ponga en contacto con el sistema sanitario. Compañeros: control y medidas preventivas durante 7 días¿EL TRABAJADOR PRESENTA SÍNTOMAS DE GRIPE?NOSIIMPORTANTE SIEMPREInformación fluida entre la empresa y los trabajadores HA ESTADO EN CONTACTO CON CASOS DE GRIPE ASI¿EL TRABAJADOR PRESENTA SÍNTOMAS DE GRIPE A?SINOProceda como una gripe estacionariaEl trabajador acudiráa su centro de trabajo. Hacer un seguimiento durante 7 días

􀂋Pandemia sortzen bada, prest egotea norbere gaixotasunagatik edo familia gaixotzeagatik langileak falta izateko, euste komunitariorako neurrien ezarpenerako (bakartzeak, berrogeialdiak edo ikastetxeak edo negozioak ixtea)edo garraio publikoaren etenaldietarako.
􀂋Pertsonen arteko harremanaren maiztasuna eta harreman mota aldatzeko arauak ezartzea(bostekoa ematea, bilerak, lanpostuen pilaketa, eta abar saihestea), ez langileen artean bakarrik, baita bezeroekin ere.
􀂋Osasun arduradunek gripearen aurka txertatzekoematen dituzten urteko gomendioei men egitea.
􀂋Langileek lana etxetik edoordutegi malgu bateanegiteko prozedurak aztertzea (adibidez, txanda tartekatuak), langileen ordezkaritza organoekin batera.
􀂋Lan zentro eta toki bakoitzean kutsadura kontrolatzeko materialajartzea (eskuak garbitzeko produktuak, erabili eta botatzeko eskuzapiak eta horiek botatzeko zakarrontziak eta abar).
􀂋Pandemiari buruzko oinarrizko informazioaemateko programak eta materialak sortzea eta zabaltzea (gripearen sintomak eta kutsatzeko moduak zehaztuz), baita babesteko eta erantzuteko estrategiak ezartzea ere, zabaltzea eragozteko,bai lanean, bai etxean (eskuak garbitzea, eztula edo doministiku egitean ahoa eskuarekin estaltzea eta berariazko beste plan batzuk).
􀂋Langileei enpresan egiten diren ekintzei buruzko informazioa ematea. Beldurra eta kezka aurreikustea,, baita zurrumurruak eta informazio okerra ere, eta dagokion komunikazio plana ezartzea. (Informazioa eguneratua, argia, benetakoa eta egiaztatua) Euskal Autonomia Erkidegoko web orriei buruzko informazioa, kontsultarako telefono zenbakiak... ematea.
Enpresetan A gripeari aurre egitekoprebentzio planaHelburuaZer neurri har ditzake enpresak?Gaur egun, zaila dirudi gaixotasuna ez zabaltzeko hasierako helburua lortzea. Birusa dagoeneko nahikoa zabalduta dagoela uste dugu eta, gaixotasunaren ezaugarriak kontuan hartuta (larritasun txikia, urtaroko gripeak baino heriotza kopuru pixka bat txikiagoa eragiten du), ondorioaktxikitzea da helburua.Prebentzio SailaAxpeko Erribera 28 -48950 Erandio -Tel.: 944 042 105 -Faxa: 944 042 103Henao 26 -48009 Bilbo -Tel.: 944 252 519 -Faxa: 944 242 441Camino doktorea 1 -20034 Donostia -Tel.: 943 440 526 -Faxa: 943 430 153Zumarren hiribidea 1 -01013 Gasteiz -Tel.: 945 009 077 -Faxa: 945 009 091prevencion@mutualiaes

Zure enpresan A gripeari aurre egiteko prestatuta al zaudete?

Kasu zehatzetarako jarduera protokoloa

􀂋Lan Arriskuen Prebentzio Zerbitzua barne hartuko duen koordinatzaile bat eta talde bat izendatzea, eta funtzio zein erantzukizun argiak ematea. Pandemia sortuz gero, erantzuna planifikatzeaz arduratuko dira. Taldeak berariazkoekintza plan bategin eta eguneratuko du.
􀂋Erakunde publikoek gaixotasunari eta fase bakoitzean hartu beharreko neurriei buruz egindako informazio eguneratuaeta fidagarria bilatzea.
􀂋Larrialdi kasuetarako komunikazio plan bat egitea eta aldizka eguneratzea. Plan horretan harremanetarako pertsonen izena (ordezkoen izenak barne) agertu behar da, baita komunikazio sare bat ere (hornitzaileak eta bezeroak barne hartubehar ditu).
􀂋Plana probatzea simulazioen bidez, eta aldizka eguneratzea.


Jarraibide hauek orientatzeko bakarrik dira, eta eguneratu egingo dira informazio berria jaso ahala

Ahaleginak koordinatzea

Osasun agintariekin kolaboratzea, baita autonomia erkidegoko zein Estatuko osasun zerbitzuekin ere. Era berean, babes zibilaren eta informazioen gomendioak entzun.
Autonomia erkidegoko eta estatuko osasun zerbitzu publikoei jakinarazi zer baliabiderekin edota zerbitzurekin lagun diezaiokeen zure enpresak edota lantokiak pandemian zehar, baita babes zibilari ere.
Zure enpresako edota lantokiko jardunbide egokiak partekatu, erantzuteko ahaleginak hobetzeko helburuarekin. A gaixoekin harremana izan arrensintomarikez duten langileak.Langileak lan zentrora joango dira. Zazpi egunean jarraipena egin behar zaie, gripearen sintomarik ez daukatela egiaztatzeko. Prebentzio neurrien garrantzia nabarmentzea, A gripe (H1 N1) kasuak izan diren herrialde, eremu edo lan zentroren batean egon diren langileak, sintomekin; A gripea duen pertsona batekin edo batzuekin egon diren eta sintomak dituzten langileak. Etxean baldin badaude, bertan gelditzea gomendatuko diogu; enpresan baldin badago, etxerabidaliko dugu eta Osasun Sistemarekinharremanetan jartzeko eskatuko diogu (familiako medikua, berariazko telefonoak), haren jarraibideak bete ditzan. Garraio publikoa saihestu. Lankideak zaintzea eta prebentzio neurrien garrantzia nabarmentzea. Kontakturikgabeeta sintomekin: Urte sasoiko gripearekin bezalaxe jokatu.Etxera bidaliko dizute eta ipini harremanetan osasun sistemarekin. Lankideak: kontrola eta prebentzio neurriak zazpi egunezLANGILEAK BA AL DU GRIPEAREN SINTOMARIK?EZBAIGARRANTZITSUA BETIInformazio ugaria izan enpresaren eta langileen artean EGON ZARA A GRIPEDUN KASUEKIN HARREMANETANBAILANGILEAK BA AL DU A GRIPEAREN SINTOMARIK?BAIEZUrte sasoiko gripearekin bezala jokatuLangileak lan zentrora joango dira. Zazpi eguneko segimendua eginA gripe (H1 N1) kasuak izan diren herrialde, eremu, gune edo lanzentroren batean egon diren langileak, sintomarik gabeak; A gripea izan duen pertsona batekin edo batzuekin egon direnlangileak, sintomarik gabeak; eta, A


Recomendaciones a tener en cuentaDEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N1
Si enfermas ¿cuáles son los síntomas?
El virus se puede transmitirdesde un día antes de empezar con los síntomas hasta 7 días despuésEl contagio, al ser también un virus de la gripe, es como el de la gripe estacional: se transmite principalmente por el aire, en las gotitas de saliva y secreciones nasales que se expulsan al toser, al hablar o al estornudar. Estas microgotasrespiratorias pueden quedar en las manos, en las superficies o dispersas en el aire.Se estima que su resistencia es de hasta 8 horas en el ambienteDEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N1¿Cómo se contagia el virus A/H1N1?2
DEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N13Los síntomas son los de cualquier gripe:Puede aparecer tos, dolor de garganta, dolor de cabeza, fiebre de más de 38º-sobre todo los dos primeros días-, dolores musculares, malestar general, congestión nasal, estornudos y también vómitos y diarrea. Si empiezas a tener síntomas.Lo habitual es que la gripe evolucione favorablemente en 2-4 días aunque se pueda continuar con tos y sentir cansancio durante las semanas siguientes.Llama a los servicios sanitarios de tu comunidad: 900 474 732No automedicarte. Sigue las indicaciones de tu médico.Evitemos colapsar las Urgencias.Muy importante:
Lavarse las manosDEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N1Las gotitas de saliva y las secreciones nasales al toser o estornudar quedan en las manos o en superficies(de muebles, pomos, objetos…) por eso es importante, además del lavado de manos, evitar compartir objetos como vasos, cubiertos, botellas, etc. y limpiar más frecuentementeestas superficies con los productos de limpieza habituales.¿Por qué?Forma correcta de lavarse las manos4

Boca nariz tapadasDEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N15Las manos son la parte del cuerpo con la que más interactuamos con nuestro entorno y por tanto las que más posibilidades tienen de transmitir o recibir el virus. ¿Por qué?Poreso debemos evitar tocar los ojos, la nariz y la boca Propias y ajenasMascarillasNo se recomienda su uso para la población en general, solo en caso de enfermosque estén en contacto con otras personas y sus cuidadores.

La gripe en casa

¿Por qué?DEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N16Para evitar contagiar a otras personas.El virus de la gripe A presenta una capacidad máxima de contagiolos 3 primeros díasy esta sigue hasta 7 días después. Sigue las indicaciones de tu médicoSi enfermas permanece en casa¿Cuándo?Una sola personay que no pertenezca a grupos de riesgo.Las personas que convivan en el domicilio deberán extremar las medidas preventivas aquíexpuestas. Cuidadores
Hábitos de vida saludablesDEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N17Duerme bien, ten una alimentación saludable, bebe mucha agua, lleva una vida físicamente activa, evita las bebidas alcohólicas y el tabaco. 􀂙Haz ejercicio por lo menos 30 min. 3 veces por semana􀂙Mantén una dieta equilibrada y completa. 􀂙Bebe 8-10 vasos (2 litros) de agua al día. 􀂙Se recomienda dormir por lo menos 7 horas diarias Cuidarse es el hábito más saludable y tu mejor defensa contra la gripe A
En las empresasDEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N18Modificar la frecuencia y el tipo de contacto de persona a persona(evitar apretones de manos, reuniones no esenciales, aplazar cursos de formación, corregir aglomeraciones de puestos, ventilar lo mas posible los lugares de trabajo, limpieza más frecuente, etc.)¿Quémedidas se pueden tomar en la empresa? Utilización de sistemas de videoconferencia, trabajo desde casa o con un horario flexible , informarse antes de los viajes de la situación de la pandemia y medidas a tomar.
En las empresasDEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N19Información fluida entre empresa y los trabajadores.Esto evitarátemores y ansiedad, rumores e informaciones erróneas Información fluida entre empresa, clientes y proveedores, contratas, etc.Intercambio de información sobre planes de actuación ante la pandemia y coordinación para evitar su extensión
ComplicacionesDEPARTAMENTO DE PREVENCIÓNCAMPAÑA DE INFORMACIÓN GRIPE A/H1N110Al igual que en los casos de gripe estacional, esta gripe podría ser grave para los grupos más vulnerables de la población:􀂋Adultos de 65 años o más 􀂋Personas de cualquier edad con una condición clínica especial que le predisponga a tener una gripe complicada.􀂋Enfermedad crónica. (enfermedades respiratorias, cardiovasculares, inmunodepresión y otras patologías) 􀂋Mujeres embarazadasMuy excepcionalmente podría ser grave en personas sanas que no pertenecen a estos grupos deriesgoRECUERDA ESTOS CONSEJOSY como siempre Quiérete a ti mismoCuida tu salud Más información en:Ministerio de sanidadOsanetKontuan hartu beharreko gomendioakPrebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINA
***
Birusa sintomak hasi baino egun bat lehenagotik hasi ondorengo 7 egunera arte kutsa daiteke.Kutsatzeko modua urtaroko gripearena bezalakoxea da,hau ere gripearen birusa baita; hortaz,gehienbat airearen bitartez, eta eztula egitean, hitz egitean edo doministiku egitean botatzen ditugun listu tanten eta sudurreko jariakinen bitartez kutsatzen da. Arnasketaren mikrotanta horiek eskuetan, gainazaletan edo airean zabalduta geratu daitezke.Ingurunean 8 ordura arteiraun dezakete kalkuluen araberaPrebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINANola kutsatzen da A/H1N1 birusa?2
Gaixotzen bazara, zeintzuk dira sintomak?Prebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINA3Sintomak edozer griperenak dira:Eztula, eztarriko mina, buruko mina, 38 ºC-tikgorako sukarra –batez ere lehenengo bi egunetan–muskuluetako mina, ondoeza oro har, sudurreko kongestioa, doministikuak, gorakoa eta beherakoa. Sintomak izaten hasi bazara.Ohikoena da gripeak hobera egitea2-4 egunetan, nahiz eta eztulak jarrai dezakeen eta nekea senti dezakezun hurrengo asteetan.Deitu zure erkidegoko osasun zerbitzura: 900 474 732Ez hartu medikamenturik zure kabuz. Egin medikuak esandakoa.Ez ditzagun larrialdietako zerbitzuak kolapsatu.Oso garrantzitsua:
Garbitu eskuakPrebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINAEztula edo doministiku egitean botatzen ditugun listu tantak eta sudurreko jariakinak eskuetan geratzen dira, edo gainazaletan (altzarietan, heldulekuetan, objektuetan…) horregatik da garrantzitsua, eskuak garbitzeaz gain, zenbait objektu ez partekatzea, esaterako edalontziak, mahai-tresnak, botilak, eta abar eta gainazal horiek maizago garbitzea, ohiko garbiketa produktuekin.Zergatik?Eskuak garbitzeko modu zuzena4Busti eskuak urarekin eta ipini eskuetan xaboi likidoa…bestela, ipini esku lehorretan soluzio dosi batIgurtzi esku ahurrak, hatz tarteak ondo gurutzatutaEsku ahur bakoitza gainaldearen kontra ondo igurtzi, behatzak elkarrekin gurutzatutaHatz lodien inguruan ere baiBaita eskumuturrak ereGarbitu eskuak urarekin, eta lehortu behin bakarrik erabiltzeko eskuoihalekin Bestela, utzi soluzioari bakarrik lehortzen
Ahoa sudurra estalitaPrebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINA5Eskuak dira gure ingurunearekin kontaktuan jartzeko gehien erabiltzen dugun gorputzeko atala, eta horregatik birusa transmititzeko edo jasotzeko aukera handiagoak dituzte. Zergatik?Horregatikbegiak, sudurra eta ahoa ukitzea saihestu behar dugu Geureak eta besteenakMaskarakEz da horrelakorik erabiltzea gomendatzen oro har. Gaixoek bakarrikerabiltzea gomendatzen dute, beste pertsonekin eta zaintzaileekin kontaktuan badaude.
Gripea etxean

Zergatik?Prebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINA6Beste pertsonak kutsatzea saihestekoA gripearen birusak kutsatzeko gaitasun gorena dulehenengo 3 egunetan eta etazazpi egunera arte iraun dezake. Egin medikuak esandakoaGaixotzen bazara geratu etxeanNoiz?Pertsona bakar bateta ez da arrisku talde batekoa izango.Etxe berean bizi direnek hemen azaldutako prebentzio neurriak zorrotz bete beharko dituzte. Zaintzaileak
Bizi ohitura osasungarriakPrebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINA7Ongiegin ezazu lo, jan modu osasuntsuan, edan ur asko, izan bizitza fisikoki aktiboa, saihestu alkohola duten edariak eta tabakoa. 􀂙Egin ariketa gutxienez 30 minutuz eta astean hiru aldiz􀂙Dieta orekatua eta osoa eduki. 􀂙Edan 8-10 baso ur (2 litro) egunean. 􀂙Gutxienez zazpi ordu lo egitea gomendatzen dute. Nork bere burua zaintzea da ohiturarik osasungarriena eta A gripearen aurka duzun defentsarik onena
EnpresetanPrebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINA8Pertsonen arteko kontaktuenmaiztasuna eta mota aldatzea (saihestu esku-emateak, funtsezkoak ez diren bilerak, atzeratu prestakuntza ikastaroak, zuzendu lanpostuetako pilaketak, aireztatu lantokiak ahalik eta gehian, garbitumaizago, eta abar)Zer neurri har ditzake enpresak? Erabili bideokonferentzia sistemak, etxetik eginiko lana edo ordutegi malguak; bidaiak egin baino lehen jaso pandemiaren eta hartu beharreko neurrien egoerari buruzko informazioa.
EnpresetanPrebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINA9Informazio hartu-eman ugari izan enpresaren eta langileen arteanHorrek beldurrak, antsietatea, zurrumurruak eta okerreko informazioak saihestuko ditu Informazio hartu-eman ugaria enpresaren, bezeroen, hornitzaileen, kontratatuen, eta abarren artean.Pandemiaren aurrean jarduteko eta hura zabal dadin saihestako koordinazio planei buruzko informazio trukea
ArazoakPrebentzio SailaA/H1N1 GRIPEARI BURUZKO INFORMAZIO KANPAINA10Urtaroko gripearekin gertatzen den bezala, gripe hau larria izan daiteke biztanleen arteko talde ahulenentzat:􀂋65 urteko edo gehiagoko pertsonak 􀂋Gripe zail bat izatera bultzatzen duten baldintza klinikobereziak dituzten edozein adineko pertsonak.􀂋Gaixotasun kronikoa. (arnasketako gaixotasunak, kardiobaskularrak, immunodepresioa eta beste gaixotasun batzuk) 􀂋Haurdun dauden emakumeakOso kasu gutxitan larria izan liteke osasun ona duten eta arrisku talde horietan sartzen ez diren pertsonentzatGOGOAN IZAN AHOLKU HAUEKEta, beti bezala Maite ezazu zeure buruaZaindu zure osasunaInformazio gehiago hemen:Osasun MinisterioaOsanet

No hay comentarios: